About Me

header ads

Uzun Süre Yatan Aracı Çalıştırmak


Bir sebepten dolayı uzun süre yatan aracı çalıştırmak konusunda biraz dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü uzun süre çalışmayan arabanın çalışmadığı süre boyunca sıvılarında eksilme ya da tamamen bitme görülebilir. Bununla birlikte aracın aküsü de muhtemelen bitmiş olacaktır.

Uzun Süre Yatan Aracı Çalıştırmak
Uzun Süre Yatan Aracı Çalıştırmak

Uzun süre yatan aracı çalıştırmak için elektrik kaynağına ihtiyaç duyacaktır. Bu kaynak da elbette akü. Bitmiş aküyü yerinden çıkarıp bir oto elektrikçi de şarj edilmesi ya da yeni bir akü alınması gerekmekte. Akü takıldıktan sonra kontakt açılarak araç çalıştırılmadan elektriksel bir sorun olup olmadığı gözlemlenir. İkinci aşamada ise aracın suyu, yağı ve benzini kontrol edilir. Yağ ve suyunu tamamladıktan sonra araç çalıştırılabilir.

Bu aşamada araç çalışmazsa kontrol edilmesi gereken yer bujiler ve yakıt olacaktır. Bujilerde beklemeden meydana gelen herhangi bir sorun aracın ateşleme yapmasına ve dolayısıyla çalışmasına engel olacaktır. Bununla birlikte bujiler değiştirildikten sonra da aracın çalışması mümkün olmuyorsa bu noktada da aracın içinde olan yakıtın beklemeden dolayı özelliğini yitirmiş olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu noktada ise en yakın benzinciden bir bidon benzin alıp aracın deposuna koymak ve bir kez daha çalışma denemesinde bulunulabilir.

Uzun Süre Yatan Aracı Çalıştırmak
Uzun Süre Yatan Aracı Çalıştırmak


Hemen Hareket Ettirmeyin

Araç çalıştıktan sonra bir süre hareket ettirmeden rölantide çalışmasını sağlayın. Motor çalışırken bir taraftan da çalışmasında herhangi bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışın. Uzun süre çalışmayan araçlar çalıştırıldıktan sonra ara ara titreme ve silkeleme yapabilirler. Bunun sebebi de bekleyen bujiler ve yakıttır. Bujiler bir süre çalıştıktan sonra normal ateşleme yapmaya geri dönerler. Aracınızın deposuna yeni yakıt koymuş olsanız dahi bekleyen ve özelliğini kaybetmiş yakıtla karışacağı için belli bir kilometre yol yapıp bu yakıtın bir şekilde yanmasını sağladıktan sonra aracınız normal çalışmasına dönecektir.

Uzun süre yatan aracı çalıştırıp bindikten sonra bir iki gün evinizden çok fazla uzaklaşmadan kullanın. Çünkü uzun süre kullanılmayan araçlarda meydana gelecek bazı sorunlar hemen ortaya çıkmazlar. Eğer araç kapalı garajda beklemişse rutubet yüzünden dahi motordaki boruların çatlayıp kırılabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Aracınızdan iyice emin olduktan sonra şehir içi kullanıma çıkabilirsiniz. Elbette uzun süre yatan araçla tekrar trafiğe çıkmadan önce servise göstermek en garanti yöntem olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar