About Me

header ads

Dünya'da Hızlı Trenlerin Kullanımı


Dünyadaki ilk demiryolu, Mısır’da piramitlerin yapımında kullanılmıştır. Sanayi devriminin gelmesi ile birlikte demir yolu taşımacılığı tüm dünya da yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüze kadar gelen demir yolları artık eskisinden çok daha hızlı bir şekilde ilerliyor. Saatte 500 km’lik yol alabilen bir teknoloji haline dönüşen demiryolu, uçak için alternatife olarak sunulan bir ulaşım şekli.

Dünya'da Hızlı Trenlerin Kullanımı
Dünya'da Hızlı Trenlerin Kullanımı


1950’lerin Hayali Hızlı Tren Kavramı

Trenler geçmişten günümüze sürekli olarak faydalanılan bir araçtır. Fakat bu kadar hızlı bir şekilde mesafeleri kat edebileceği her zaman bir hayal konusu olmuştur. İlk hızlı tren fikri 1950 yıllarında ortaya çıkmıştır. Hayal olmaktan çıkıp, yoğun çalışmalar sonucunda hayata geçirilen hızlı trenlerden biri olan Railjet Avusturya da ilk azami çalışma hızı 230km/sa olarak çalışmayı başarmıştır. 2008 yılında kullanılmaya başlayan tren ülkeler arası seyahat için çok fazla tercih edilmektedir.

Dünya'da Hızlı Trenlerin Kullanımı
Dünya'da Hızlı Trenlerin Kullanımı


500 km/sa Hız Rekoru

Hızlı trenler genellikle hız rekoru olarak 300 km/sa gibi hızlara ulaşsalar da bu hız teknolojinin gelişmesi ile daha da arttırılmak istenmiştir.  2015 yılında 603 km/sa hız rekoru kıran SCMaglev, manyetik levitasyon teknolojisi ile raylarda yüksek hızda seyahat etmenizi sağlıyor. Japonlar gene yapacaklarını yapmışlar.  SCMaglev ile hız rekorlarını kıran Japonya, bu rekoru da kırmak için farklı bir teknoloji üretmeye çalıştıklarını açıkladı. Japonlar her şeyin daha iyisinin var olabileceğine inanan ender ülkelerden bir tanesi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar