About Me

header ads

Facebook İntihar Algoritması


Facebook’un insanlar tarafından oldukça cazip bir mecra olmasından sonra buradan yapılan paylaşımlarda ilgi çekmek insanların en çok başvurdukları yöntemlerden oldu. Geçtiğimiz günlerde ise Facebook üzerinden canlı yayın sırasında bir kişinin intihar etmesi bu konuda insanların ne kadar sınırsız olduklarını da gözler önüne serdi.

Facebook İntihar Algoritması
Facebook İntihar Algoritması


Bu durumdan son derece rahatsız olan Facebook geçtiğimiz aylarda sadece intihar videolarını takip ederek buna engel olmak için 3 Bin personel alımı yaptı. Ancak görünen o ki Facebook, bu 3 Bin personel canlı yayında intihar vakalarının önüne geçemedikleri için farklı çözümler üretmeye başlamış.

Facebook, bu konuyla ilgili olarak yaptığı çalışmalar neticesinde bir intihar algoritması ürettiğini kamuoyu ile paylaştı. Facebook intihar algoritması nasıl bir prensiple çalışıyor şu anda bilinmiyor. Ancak böyle algoritmaların çalışma mantıklarının da açıklanması bir bakıma algoritmanın çöpe atılması ve işe yaramaması anlamına gelmekte. Bu yüzden algoritmanın ayrıntıları ve algoritmayı harekete geçirecek şartların nasıl oluştuğu bir sır gibi saklanmakta.

Facebook İntihar Algoritması
Facebook İntihar Algoritması

İntihar Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Facebook intihar algoritması ile ilgili olarak insanlar hemen çeşitli tahminler yürütmeye başladılar. Bu tahminlerin pek çoğu ise Facebook’un soru-cevap bölümlerinde kendisine yer buldu. Ancak şu ana kadar bu sorular hiçbir Facebook yetkilisi tarafından cevaplanmadı. Bu konuyu merak edenler ve hiçbir cevap alamayanlar ise kendilerince çeşitli fikirler ortaya attılar. Bu fikirler arasında algoritmanın çalışmasını sağlayacak mantıklı fikirler de bulunmakta.

Facebook İntihar Algoritması
Facebook İntihar Algoritması


Facebook üzerinden yapılan canlı yayınların olmazsa olmazları tabi ki konuşmalar. Facebook intihar algoritması bu konuşmalar sayesinde devreye giriyor olabilir. Videodaki konuşmaların anında analiz edilmesi ve intihar, ölüm, acı, korku gibi kelimelerin bir arada kullanılması bu algoritmanın çalışmasını tetikleyebilir. Ancak buradaki bilinmeyen nokta algoritmanın her dil için çalışıp çalışmayacağı. Bir başka değişle intihar videosunda kullanılan dilin İngilizce olması mı gerekiyor, yoksa Facebook her dili analiz edebiliyor mu?

Yüz Hareketleri Analiz Ediliyor

Facebook intihar algoritması ile ilgili bir diğer teori ise algoritmanın videodaki yüzleri analiz edebilmesi. Yani üzgün ve ağlayan bir kişi ekranın karşısındaysa bu da bir intihar girişiminin parçası olabilir. Ancak bu tek başına bir anlam ifade etmiyor. O yüzden surat analizi aslında ses analizinin destekleyen bir parçası olabilecek durumda.

Facebook İntihar Algoritması
Facebook İntihar Algoritması


Facebook intihar algoritması çalıştığı andan itibaren ortalığı ayağa kaldıracak işleri otomatik olarak yapmaya başlıyor. Bunlarda ilki video yayınının anında kesilmesi. Sonrasında ise video yayınının yapıldığı konuma en yakın polis karakoluna haber verilmesi. Tabi ki bu hizmetin şu an için ülkemizde bir alt yapısının olmamasından dolayı işe yaraması zor. İlerleyen günlerde bu konuyla ilgili çok ciddi adımlar atılacaktır. Algoritmanın şu anda sadece Amerika ve Avrupa’nın birkaç önemli şehrinde faaliyette olduğu Facebook yetkilileri tarafından açıklandı. Algoritmanın kaç kişi intihardan kurtaracağı da merak edilen konulardan bir tanesi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar