About Me

header ads

Katarakt Nedir? Katarakt Ameliyatı Zor mu?


Katarakt, gözün ön tarafında bulunan göz merceğinin saydamlığını kaybetmesidir. Gözünde katarakt olanların dünyayı nasıl gördükleri konusundaki açıklamaları da aynıdır. Gözlerinde katarakt olan insanlar dünyayı sisli bir şekilde gördüklerini söylemektedirler.

Katarakt Nedir? Katarakt Ameliyatı Zor mu?
Katarakt Nedir? Katarakt Ameliyatı Zor mu?

Bilindiğinin aksine katarak kesinlikle bir yaşlı hastalığı değildir. Genç yaşta gözlerinde katarakt olan insanların sayısı da oldukça fazladır. Ancak genç yaşta katarakt ameliyatı olmanın çok da fazla istenmemesinden dolayı ameliyat olanlar genellikle yaşlılardır. Katarakt ameliyatı olmanın genç olmak ya da yaşlı olmakla bir alakası yoktur. Görme yetisi azalan herkes kendisini ve başkalarını tehlikeye atmamak adına ameliyat olmalıdır.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Teknolojinin de gelişmesiyle artık katarakt ameliyatları 15 ila 20 dakikalık bir süre içerisinde yapılabiliyor. Bu ameliyatta göze açılan milimetrik bir delikten eski mercek alınıp yerine yeni mercek sokuluyor. Ameliyat tamamen acısız ve ağrısız bir şekilde yapılmakta. Ameliyattan sonra birkaç gün göz bandajlı olarak kalmasına rağmen gün içinde belirli saatlerde bandaj açılarak damla damlatılması gerekiyor. Ameliyat olan kişi bunu tek başına kolaylıkla yapabiliyor. Bununla birlikte bandaj çıkarıldıktan sonra bir ila iki günlük bir süre gün ışığına çıkınca gözde garip ağrılar hissedilmesi de normaldir.

Katarakt Nedir? Katarakt Ameliyatı Zor mu?
Katarakt Nedir? Katarakt Ameliyatı Zor mu?

Katarakt ameliyatı olan insanlarda ilerleyen dönemlerde yeniden katarakt oluşması da gözlemlenebiliyor. Böyle durumlarda yine bir ameliyat söz konusu. Tekrar katarakt oluşması bünye ile ilgili olabileceği gibi ilk ameliyatta kullanılan mercek kalitesiyle de alakalı olabilmekte. Bununla birlikte ameliyattan sonra göze takılan merceğin durumuna göre gözlük kullanılması da söz konusu olabiliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar