About Me

header ads

Benzersiz Bir Şölen: Kuzey Işıkları


Kuzey Işıkları yani Auroralar, güneş fırtınalarından uzaya saçılan yüklü parçacıkların, Dünya’nın manyetik alanı ile etkileşime girmesi sonucu oluşan parlak ve renkli ışıklardır. Kutup ışıkları olarak da anılan bu parıltılar, tarih boyunca tüm insanlığı büyülemiş ışık şovlarıdır.

Benzersiz Bir Şölen: Kuzey Işıkları

Kuzey ve Güney kutbundan gözlemlenebilen Auroralar, Aurora Borealis (Kuzey Işıkları) ve Aurora Australis (Güney Işıkları) olarak da bilinmektedirler.


Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?

Solar rüzgarlar denilen rüzgarlarla Güneş’ten saatte 1 milyon mil hız ile uzay boşluğuna fırlayan ve inanılmaz oranda yüklü elektronlardan oluşan parçacıklar, Dünya’nın çekirdeğinden kaynaklanan manyetik güç çizgilerine, güneşten fırladıkları zamandan yaklaşık 40 saat sonra ulaşırlar ve manyetosferde, dünyamızın atmosferinde bulunan elementlerle etkileşime girerler. Bir bilim insanı olan Celsius, 1741 yılında Auroraların oluşturduğu manyetik akımları, manyetik kontrolün kanıtı olarak sunmuştur.

Benzersiz Bir Şölen: Kuzey Işıkları
Benzersiz Bir Şölen: Kuzey Işıkları

1908 yılında Kristian Birkeland, manyetik akımın Aurora arkı boyunca böylesi partikül hareketlerinin gün ışığından karanlığa, yani Doğu- Batı yönünde hareket ettiğini savunmuştur. Bu daha sonraları ‘’ Aurorasal Elektron Hareketi ‘’ olarak anılmıştır (aynı zamanda Birkeland akımı olarak da bilinmektedir).

1800’lü yılların sonlarına doğru Alman bir gökbilimci olan Hermann Fritz’in de çabalarıyla Aurora’nın ağırlıklı olarak ‘’ Aurorasal Bölge’’ de gözlemlendiği saptanmıştır. (Aurorasal Bölge Dünya’nın manyetik kutbunun etrafındaki, yaklaşık olarak 2500 km çapa sahip bir çemberdir). Bu şartların dışında oluşabilecek bir Aurora, ancak çok güçlü bir manyetik fırtınanın geçici olarak Aurorasal ovali genişletmesi sonucu nadiren ılıman enlemlerde görülebilecek bir şeydir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar